Mülakata Nasıl Hazırlanılır?

İş Başvurunuzu yaptınız, mükemmel CV’niz hazır, şansınız yaver gitti İnsan Kaynakları uzmanının ilgisini de çektiniz ve işte o an; mülakata çağırılıyorsunuz. Mülakat siz ve işvereniniz arasında yapılacak aslında ilk ve daimi olmasını istediğimiz görüşmedir. O ilk izlenim çok önemlidir. Bu sebeple iyi hazırlanıp gitmeniz önemlidir.

Peki mülakata nasıl hazırlanmalısınız? Öncelikle şunu düşünmelisiniz o mülakat sizin o işi almanızı sağlayacak ya da almanıza engel olacak. Evet belki çok önemli ve keskin bir şekilde belirtmiş gibi olduk ancak orada size yöneltilecek olan sorulara vereceğiniz cevaplar ve yarattığınız ilk izlenim çok çok önemli.

Yazarlarımız sizler için hem mülakata nasıl hazırlanacağınızı hem de sorulan sorulara nasıl cevap vermeniz gerektiğini derledi..

En çok sorulan mülakat soruları hangileridir?

Başvurduğunuz işe göre ya da mülakat çeşidine göre; grup ya da bireysel sorulan sorular ve ortam değişebilir ama genel olarak belli başlı sorulan sorular vardır. Bunlara hazırlanıp gitmek orada heyecanlanmadan cevaplamak adına sizin lehinize olacaktır.

  • “Bana kendinizi ya da kariyerinizi anlatır mısınız ?”

Bu mülakatlarda karşımıza çıkacak en önemli sorudur. Bazı mülakatlarda sadece bu soru sorulup karar verilebilmektedir. Elbette kariyerinizi anlatmak daha kolay olacaktır ancak kendinizi anlatmanız istenirse eğer kararlı ve işi yeterince isteyen bir imaj çizmeniz gerekmektedir.

Daha hızlı iş bulmak için aşağıdan yorum yaparak firmaların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • “Çalıştığınız organizasyona yaptığınız en büyük katkı nedir?”
  • “Zorluk ve engellere rağmen hedefinizden şaşmadığınız bir süreci veya prosesi anlatabilir misiniz?”
  • “Ekibinizde sizden sonra, sizin rolünüzü üstlenecek bir ekip arkadaşınız var mı, onun gelişimi için nasıl katkı gösterdiniz?”
  • “Bugünkü bilgi ve tecrübeniz on sene önce sizde olsaydı, kariyer/hayat tercihlerinizde neleri farklı yapardınız?”
  • “Yöneticilerinizin sizinle ilgili söyleyebileceği pozitif geribildirim ne olabilir?”
  • “Daha önce çalıştığınız ve/veya mevcut şirketlerinize olan spesifik katkılarınız nelerdir?”

Bu tür sorular geldiğinde ise uzman ya da işveren sizin yetkinliklerinizi ve karar alma seviyenizi ölçmek istemektedir. Sorulara dürüst yanıt vermek önemlidir.

  • “Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?”
  • “Rol hakkında ne biliyorsunuz?”
  • “Hedefleriniz neler?”
  • “Yeni şirketinizden ve yeni rolden neler bekliyorsunuz?”
  • “Söz konusu pozisyonla ve şirketle ilgili ilginizi çeken unsurlar neler oldu? “

Bu tarz genel ve başvurduğunuz işe yönelik sorularla da karşılaşmanız mümkün. Bu sebeple mülakata gitmeden önce mutlaka şirket hakkında ve başvurduğunuz pozisyon hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

  • “Özgeçmişinizdeki bilgilere ek olarak, şu ana kadar hangi alanlarda deneyim kazandığınızı ve üstlendiğiniz sorumlulukları anlatabilir misiniz?”
  • “Sizi motive eden ve harekete geçiren unsurlar nelerdir? “
  • “Kısa-orta veya uzun vadedeki kariyer planlarınız / hedeflerinizi nasıl tanımlarsınız?”
  • “Kendinizde emin olduğunuz/ güçlü gördüğünüz yönlerinizi nasıl tanımlarsınız?”
  • “Gelişim sağlamanız gereken yönlerinizi nasıl tanımlarsınız?”
  • “Hangi noktalarda katma değer yaratabileceğinizi düşünüyorsunuz?”
  • “Şu ana kadar en önemli / kritik gördüğünüz bir başarınızdan bahsedebilir misiniz?”

Bir diğer soru kategorisi ise direk siz ve karakteriniz ile ilgili sorulardır.  Bu soruları sormalarındaki amaç nasıl biriyle çalışmaya başladıklarını anlamalarına yardımcı olmalarıdır.

Tüm bu sorulara kendinizi hazırlayarak gitmeniz direk aynı soru gelmese de gelebilecek paralel sorulara vereceğiniz yanıtları hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

Ne tür yanıtlar işe giriş şansını artırır?

Yapılan araştırmalara göre iş başvurularında en önemli  ve fark yaratmayı sağlayan noktanın adayların kendilerini iyi tanımaları, ne istediklerini bilmeleri, mesleki ilgi alanlarını ve motivasyon kaynaklarını gözden geçirmeleri ve başvurdukları şirket ve sektör hakkında fikir sahibi olmaları olduğu ortaya konulmaktadır.

Aynı zamanda da sınırı aşmadan samimi görünmek ve dürüst olmak da sizin yararınıza olacaktır. Özellikle güçlü yönlerinizi, gelişim alanlarınızı, motivasyon ve beklentilerinizi doğru bir şekilde belirleyerek bunların başvurduğunuz kurumun beklentileri doğrultusunda nasıl fark yaratabileceğini mülakat esnasında göstermeniz görüşmenin olumlu geçmesini sağlayacaktır.

Şunu da unutmamak gerekir ki görüşmeye gittiğiniz şirket yarattığınız imaj sayesinde sizi başka açık pozisyonlara da uygun görebilir. Bu sebeple açık fikirli ve geniş bir yaklaşım da sergileyebilirsiniz.

Kısaca, kendisini iyi tanıyan ve ne istediğini bilen, söz konusu pozisyon veya kurumla ile ilgili istekliliği, motivasyonu, heyecanı ve kuruma nasıl değer yaratabileceği konusunda farkındalığının yüksek olduğunu ortaya koyan adayların doğal olarak mülakatlarda öne çıktıklarını biliyor ve sizi bunu hazırlamak istiyoruz.

Kariyer şansınızı arttırmak için diğer yazılarımızı okumanızı da tavsiye ederiz, başarılı kariyerler..

 

[Oy: 0 Puan: 0]
Daha önce burada çalıştınız mı? Yorum yaparak deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın